aku n dia....

Daisypath - Personal pictureDaisypath

ijab & kabul kami....

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

L.A.Y.A.N <<<@

Wednesday, December 22, 2010

.....22122010...

alhamdullilah...da 1bulan,2mggu....
tp agk terkilan utk dri sndri cz gmbr masih lg dlm simpanan softcopy...
huuhuhuuhu..
belom diprintkan lg....
da survey2 dlm internet pasl photobook...
teringin tp xpndai la plak..nk try2 tp xbo la plak dwld kt pc offce...
muhahahahhaha...tu mknanye keje itu xdibenarkan dilakukan di offce yea~~~ :P
poning2 palo den....
tgk yg kwnku nadiah punye photobook sgt cumill..sgt berkenan hati ini...
inginku abadikan kenangan pd hari 06nov2010 dlm kamus hidupku...ngeeeee~~~
akn ku berusaha...berusaha dan terus berusaha...utk capai impianku itu...aminnnn....

Wednesday, December 15, 2010

off 2 day :)

suke.....suke....
my mom n my dad ondaway dtg kl arini.... =)
so ank dia sorang ni tersgt suke smp off 2 day sambil2 abiskan annual leave :P
hikhikhik....
mlm ni pas keje aku terus ke bangi...tempat biase la...umh pkcik ku :)
my dad xjoin kami cz dia dtg kl ats urusan kejenye..cume drop my mom n my cousin kt umh pkcikku....hmmmm...

so...esk kami akn berjimba2....tp xsure ke mana arah yg mau di tuju cz kami xde driver..hohohoho....my makcik req driver dr nogori tapi.....xdpt den nk nolong....org nogori bz ee...n cannot join us..huhuhu...so...esk destinasinye blum tau lg....

Monday, December 13, 2010

cheras-msjd jamek-sogo-klcc

hahahhahahha..
smlm 12.12.2010....ari aku berjimba2 seharian...
xsedar diri...demam2 pun aku kuatkan semangat :P utk berjimba2..hikhikhikhik..
kejenye mensurvey barang2 yg aku inginkan....hohoohoho...
megasale kt sogo last 02Jan...
so sempat lg la utk aku mencari apa yg ku ingini nnti... ♥♥♥
^^ hehehhehe....
hmmmm..tp kan best kalu dpt shopping with.....
huhuuhu :(
xpela....bz person :) muahahhaha....


penat gile smlm....
teman ass(housemate) g mxs kt KLCC...yg syoknye ramai gile org...sempat kami tertdo kt sofa yg empuk itu~~~~ngeeeee
hahahahahahha...wt malu joo..hahahaha...

Tuesday, November 30, 2010

citeku diweekend hari..


sabtu
27.nov.2010
Poslaju Cheras
Makan malam bersama keluarga...
Tema : Merah n Putih

tadaaaa..hikhikhik...
budak sebelah tu smp lewat..ntah tetibo sesat plak..pdhal bukan xpernah smp pun..hohooho..
org da strt majlis,dia br smp :P hohooho...siannn dia...smp krem kaki ee :p hohohohoho....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




ahad
midvally
=)


nyum...nyummm..ni i punye ok =)...hikhikhik...da lame xmkn tau..tu yg licin ku abiskan...hikhikhik...




hihihihi..ni my fiance punye...nmpk cam sedap jgk :P..hahahha...tp ayam aku lg beso..hohoohooo :P


ni pertemuan pertama pas majlis tunang kami ari tu... :)
smga dipermudahkan sgala urusan hambaMU ini dan dimurahkan rezeki kami...aminnnn...

Thursday, November 18, 2010

aidil adha 2010

hmmmm...arini 2nd day aidil adha...n kt kg ku skg tgh tumbangkan lembu....wawawawa...sgt sedih woo xbalik kg...sgt2 rugi woo..hukhukhukhuk...


smlm ari ry duk tercongok jer kt umah..wawawa...
fmly my fiance ajk g beraya kt seremban umah along...aslnya nk join...
tp..diorg gerak da lewat..kol1.30 br diorg gerak...perjalnan diorg pun da 2jam dr palong ke seremban,aku plak 1 jam dr kl ke seremban nga lrt...bila ditimbang tara my fiance ckp duk umah jerla..tdo2 n baring2 cz esk keje...nnti penat plak..wawawa..tp dr suaranye aku tau dia frust cz dia beria2 nk pick up me at ktm seremban..wawawa...n dia suda sediakan duit ry utk ku :P(melepas plak :P) hikhikhik..sgguh xsopan aku ni...aku xkisah sbnrnye utk ke sane tp....ontah la...xde rezeki nk join diorg smlm...menu umah along adlah nasi tomato..oohooo..melepas lg aku..huahuahuahua...smlm semua join along,angah,alang,ateh,k.chik n acu..without me...wawawawa...i'm so soryyy dear... ;(
sayu jer aku ptg smlm pas last minutes cancelkan ke seremban... :(

Thursday, November 11, 2010

alhamdulillah

my engagement day....06nov2010...

pic2 ni khas utk tatapan sahabatku Zelinda....yang...sory... i xsempat nk upload gmbr kt blog...huhuhuhu...

hantaran kami



abgku syg...thanks alot selaku cameramanku :)



my mom....luv u so much!!! muahhh



my dad...thanks alot 4 evrythings...luv u so much...



;)



:)



hihihi...alhamdulillah :)



org2 kuat ms mjlisku..thanks alot :)



my fiance n his best friend


:)



:)

Tuesday, November 2, 2010

02nov2010



hmmmmm...
insyALLAH mlm ni kol9.30 aku balik kg...
hope xde lg kejadian kejar bus..huhuhu..
make sure2 wahai diriku spya xlewat lg utk keluar dr umah... :P

mood : no feeling~~huhuhuhu..tghari td so sad berchat fb with my bff kam n azilah... diorg xdpt menemaniku cz masing2 ada tggjwb sndri...insyALLAH kite jmpa thn depan semua yea..insyALLAH...but tetap sedih...huhuhuu...aku perlukan diorg semua cz diorg la tmpt kami jatuh n bangun bersama masa stdy dlu...sobsobsob...tp...aku hanya merancang,DIA yg menentukan... :)
insyAllah nnti kite jmpe yea sahabat2ku....


adem: pls mensurekan diri anda utk hadir n berada disisiku nnti tau :P
aku nk kasi mg "aura" skit :P akekkekeke...

hmmmmm....sbnrnya aku ni risau...huhuhuhuhu...

ya ALLAH ya Tuhanku,permudahkan sgala urusan kami n berkati majlis kami ini...
smga semuanya berjalan lancar n dpt merapatkan lg silaturahim antara kami...aminnnn...
insyaALLAH...

terima kasih buat semua yg byk membantu n memberiku smgat... :P
lemah smgat skit bab2 ni :P -gewdiksss-
hanya Dia yg dpt mbalas jasa kalian smua...insyallah...


muke gewdikss

Monday, November 1, 2010

01nov2010

huhuhuhu...

tahniah buat juniorku, farah cz da slmat melangsungkan mjlis pertunangannya smlm...
fuhhhh....bila aku tgk gmbr2nya,tetiba jantungku berdegup kuat..
ohuuuu...
risau tahap cipan da ni...
huhuhuhu....takut....kecut perut...

insyaALLAH smga dpermudahkan n dlancarkan segala urusan kami nnti...aminnnn....

Saturday, October 30, 2010

30.10.2010-saturday

hmmmm....
sabtu/30.10.10
arini keje....
hohohoohohoho...

tetiba perutku terase kecut...
ohuuuu...kuang..kuang..kuang...

oh my beloved bro,pulangla kamu weekend nnti.... :p
i need u so much....hikhikhik
terbng la kamu dr sarawak ke besut yea :p

02.11.10/9pm-aku balik besut...

hope semuanya baik2...aminnnn...
doakan daku....~~~

Thursday, October 28, 2010

28.10.2010

hmmmm...sudah 28.10.10..
dah akhr bulan da...
cpt sngguh masa berlalu...

mggu dpan balik kg...lallalalala♥♥♥
tapi aku kene pastikan yg aku tidak lambat lg utk kali ni...huhuhu
xsanggup aku nk kejar bas lg cm balik raye aritu..huhuhu...
hahahhaha..kalakar plak bila ingt balik...

alhamdulillah hmpr separuh da settle...
jzt tggu balik kg n settlekan pape yg ptut kt kg...
hmmmm..dup...dup...dup...
takut plak den..huahuahuahua...
kecut perut dah ni....
hope semuanya ok,aminnn...
xmo hurai pjg2 cz rs takut...
tnggu la next time utk huraian brikutnye :p
hikhikhik....


p/s: thanks alot pd semua yg byk menolong n membantuku...
bebyk tq..hanya DIA yg dpt mbalas jasa kalian... :)

Thursday, October 21, 2010

21.10.2010

syukur alhamdulillah...
pg td dpt msg dr Bank Islam...
mslh duit aku yg atm B.Islam telan tu dah dibankin balik dlm akuan aku...
alhamdulillah...
syukur pdMU ya ALLAH....
dlm keadaan aku yg kelam n kabut ni,
Engkau permudahkannya...Alhamdulillah...
weekend ni bolah nk settlekan brg2 yg belum beli lg...

alhamdulillah...♥♥♥♥♥♥♥

Wednesday, October 20, 2010

dugaan....aku redha...

smlm....aku diduga lagi...kali ni up lg..
pape pun...alhamdulillah xde yg cedera...cume kete jer...
aku trauma n takut..huhuhu
yaALLAH...
berikan hambaMU ini kekuatan n kesabaran nga ujian n dugaan yg Engkau bagi....
smga aku makin matang n sabar dlm lalui kehidupan ini serta sntiasa bersyukur pdMu Ya Rahman Ya Rahim....
bak kata akak offce aku, bykkan sabar nga dugaanNYA...yg pnting hari itu semua berjln lancar n xde pape yg xdiingini...aminnn..InsyaALLAH...
aku redha nga ujian MU Ya ALLAH...sesungguhnya aku umatMU yg sentiasa memerlukanMU dlm hidup ini...alhamdulillah.... :)

Friday, October 15, 2010

thanks alot....

alhamdulillah....
sgt2 bersyukur padaMU Yg Maha Esa...
Alhamdulillah...sesungguhnya Engkau lebih mengetahui apa yg Engkau aturkan utk perjalanan hamba2MU...aku bersyukur sgt2 di ats semua dugaan MU selama ini n kebahagian yg Engkau pinjamkan utkku skg...alhamdulillah...semoga Engkau permudahkan segala urusan yang Engkau tetapkan utk hamba2Mu ini...amin....

thanks alot utk ibuku yg sgt2 baik hati...
thanks alot utk ayahku jua...
thanks alot2 utk semua2....
aku sgt2 bersyukur n berterima kasih nga apa yg aku miliki skg...
alhamdulillah....

Thursday, October 14, 2010

......

aku rase aku takut.....
huuhuhu....

i need someone..plsss...
:(

kuatkan hambaMU ni ya ALLAH....

Wednesday, October 13, 2010

♥alhamdulillah♥♥♥

♥♥♥♥
hikhikhik..sebenonye i br blajo tuk wt bntuk ini ♥♥♥♥♥♥
hikhikhihhik...
lallalalla~~~


hmmmm...
alhamdulillah....syukur padaMU Ya ALLAH...
kerna permudahkan...alhamdulillah...
semoga berterusan dipermudahkan segalanya...insyaALLAH...
aminnnn...

Tuesday, October 12, 2010

12102010

:)
arini edit lagu kt blog =)
masukkan lagu Maher Zain- The Rest Of My Life
semoga ALLAH permudahkan segala urusan yg DIA tetapkan...
insyaALLAH....aminnnn

Monday, October 11, 2010

imbas kembali ^^

kite umatNYA yg merancang...
DIA yg tetapkan...

DIA uji kite nga mcm2 dugaan supaya kite kuat n bertambah kuat tuk hadapi semuanya...
supaya kite dekat n bertambah dekat nga DIA...
supaya kite dpt blaja erti redha dlm kehidupan yg DIA aturkan utk kite...

Alhamdulillah....
amat2 bersyukur n berterima kasih pd MU Ya ALLAH kerana sudi memberi utk aku merasa semua itu sebagai bekalan utk aku teruskan kehidupan ini...

duka itu sakit tp di kala kite redha nga ujian itu pasti DIA berikan kite ketenangan....
jadikan duka itu sebagai pengajaran..pasti ia akan jadi indah bila redha itu ada...insyaALLAH...

thanks ALLAH...
aku amat2 bersyukur n berterima kasih ats kehidupan ini...
semoga ENGKAU permudahkan segala urusan yg ENGKAU utuskan utk hambaMU ini....
aminnn...

thanks alot utk Azilah n Ina yg sama2 nga aku ptg smlm....
10.10.10/6.00pm

"berprasangka baik nga ALLAH,
itu ubat utk semua dugaan..."
~~~thanks alot azilah... =)

Thursday, October 7, 2010

thanks alot my dear ^^

For the Rest of My Life Lyrics

By: Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart


thanks alot my dear cz bagi lagu ni kt aku n sanggup tulis lirik dlm msg smp 2pages n sent kol2pg td...
hahhahaha..
lenaku terganggu..
opsss tapi terharu bile aku bc n hayati lirik ni...
thanks alot2...
xsangka plak kamu tujukan lagu ni utk ku..ahaksss :P

inyaALLAH...semoga dipermudahkan segala urusan...aminnnn

Tuesday, October 5, 2010

bdk dengki nga aku....


mlm td ade bdk dengki nga aku...
aaaaaa!!!!
dia telah menguji aku n membuatkan aku jd gerammmm...
aaaaaaaaaa!!!!tidakkkkkk......




haaaa...tgk....
mkn pizza crunch sorg2...huhuhu
aaahhhh!!!saje buat perut aku lapa mlm td..huhuhuhuhu...
dengki!!!!!dengki!!!!.... :P

Monday, October 4, 2010

04102010

hmmmm...
jap je da masuk bulan oct..
cepatnye masa berlalu...rs cam xsempat nk kejar :P
ahahhahaha...

setelah sekian lama xupdate blog...
akhrnya arini terupdate gak...hahahhaha
bz la skg ni..pas raye aritu keje berterusan byk..
hohoohoho...
so xberkesempatan nk update...huahuahua...

hmmmm...da lama aku xberfikir n xmentensonkan diri...
tetiba harini aku terfikir n tertenson hanya kerana ada org kg nk men jodoh2kan plak..
wawawawawa....huahuahuahua...
ahhhh...abaikankan...huhuhuu...
abaikannnnn~~~huhuhu...
be cool girl...
dugaan....dugaan... :p ahaksss...

Tuesday, September 21, 2010

.....

thanks alot 4 evrything....(^^)
smga jmpa lg di lain masa n di ketika...
wpun belum pasti bila....
sobsobsob....

Thursday, September 16, 2010

slmt hari malaysia ^^

slmat hari malaysia semua....
tp arini aku dtg keje..
hikhikhik..
keje byk maa...
duk umah pun tdo gak kejenye,
baik aku dtg keje :P
lallalalla~~~

hmmmm....
bila usia mkn tua ni mkn byk benda kene pikir n memerlukan kite bertindak...
kekdg terasa gak xmampu tuk semua itu...
tp hidup perlu diteruskan...
perlu cekal hadapi dugaan hidup ini...
insyALLAH...apa yg DIA buat tu ada ganjarannye disebalik itu...
hehhehe...aku redha nga dugaan MU :)
aku perlu kuat~~~
yea i'm superwomen~~~~ :P
wakakkakak...cam lawak je kan...
hikhikhik...
perlu be +ve

Wednesday, September 15, 2010

15092010

hahhahha...
bz gile harini...
jap2 tel berbunyi...
"dyana...tolong..."
"dyana...tolong..."

wawawa...nk tercabut telinge aku arini...
jap bank tu.jap bank ni..
yg lawaknye diorg bo cam suara aku tp aku plak blur2...xcam suara diorg..
wakakkaka :P
sorry yea...pd hal aku ni cover akak offce aku jer :p
hikhikhik...
pening mmg pening tp terhibur gak cz org2 bank faham yg kite xckup staff n kelam kabut skit...
hohoho....
tp...ada gak yg buat2 xfhm.huahuahuhua :p

Monday, September 13, 2010

cerita aku....

wawawa....arini aku da strt keje..sobsobsob...
punye la berat kaki nk naik bus mlm td...xde mood nk dtg kl ;(

cite raye thn ni biase2 saje...
cz da beso pjg...hehehhe...

kt sini aku nk cerita detik2 bersejarah aku balik kg tuk beraya tempoh hari...
hmmmmm..tiket bus aku aritu kol9.05pg,di hentian putra pd 04sept...
ohooooo...punye bersemangat nk balik kg nk beraya katekan...happy la kan...
hikhikhik...hmmm..mlm tu tdo lewat cz duk mengemas barang2....sahur tu aku bgn n mkn sikit,selera mkn da xde cz xsabo nk blk kg....hohhoho...dsbbkan mata ngntuk,aku solat subuh n tdo dlu....aku set alarm kol7pg....tdo punye tdo kol7.30 br bgn...waaaa...da lewat..cepat2 bersiap...
dah kol8pg duk umah lg...huhuhu..cepat2 bersiap...aku join bdk umah aku cz dia nk g keje..cpat2 jln n tahan teksi....smp lrt star kol8.15pg...
tunggu punye tggu train xnmpk batang idung..huhuuhuh ;(
aku da cuak gile...xpernah2 aku lmbt cmni tuk ke hentian putra...sepnjng 6thn aku kt kl ni kali pertama aku lalui detik2 ini....aku da xsedap rasa....kol 8.35pg train br smp....
bayangkan dr pndan jaya nk ke pwtc ambil masa 30 min...aaaaaaaaa!!!!aku rasa nak meraung kuat2!!!!aku nk je suh train tu jln laju2!!!huhuhhu...
aku xsanggup nk tgk jam kt tgn..huhuhuhu.... ;(
aku smp pwtc jam dh kol9pg...lg 5min aku perlu berjalan a.k.a berlari utk kejar bus...time tu dlm otak aku lantak la ape org nk ckp yg pnting bus aku..huhuhu..
maka berlari2 anak la aku bersama beg2ku..wowoowowo...
tgh2 syok berlari2 tu,aku terpandang bus 2biji transnasional br je keluar..wawawa....
ati aku da cuak gile..aku terus ke kaunter bus..terketar2 aku ckp tiket aku...;(
akak kaunter tu ckp bus br gerak..aku mtk tlg diorg tuk dptkan no hp driver bus tu..tp diorg ckp xde...hah???aku benggang ar..alasan xlogik...aku geram tahap gaban....aku tanye apa alternatif yg bo kami lakukan tuk dptkan bus tu....kami???hihihi..kebetulan ade adik laki sorg lg tertggal bus cam aku gak :p...tp dia bus transnasional ke kb....arrr...nasib ade teman tuk aku berlari2 kejar bus....aku nga adik tu cuak ar...tgh2 bertekak kt kaunter tu,kami pun ambik keputusan tuk g kejar bus kt tol gombak..huhuhuhu...maka kami pun hangkut semua beg2 kami,tahan teksi n g tol gombak...hohoohoho...alahai kami dpt teksi y ckup bersopan santun,huhuuhuuh...
oh tidaakkk...dlm hati xputus2 berdoa spya sempat nga bus kami...huhuuhuhuu...
masa smp kt tol gombak tu,hnya ada 1 bus transnasional tgh isi myk,samada bus aku or bus adik tu....byngkan tgh2 tol gombak yg besar tu kami berdiri di tgh2 semata2 nk tahan bus..huhuhu...aku pening n xtau nk tahan sebelum tol or selepas tol...alih2 aku tgh adik tu tahan sebelum tol,aku pun join sekali la :P...hohooho...aduih!!kene marah cz kami tahan sebelum tol..hahhaha...yg lawaknye kami halang bus tu nk masuk lorong tol :p
hahhaha...cuak punye pasal..hhuuhuhu...
alih2 bus tu berenti tepi jln...rupe2nye tu bus adik tum,so dia selamat la..aku????
co pilot bus tu xbg aku tumpang..wawawa ;(
aku da buat drama air mata di tepi tol :(
dia ckp kalu polis tahan,sape nk byr saman..wawawa...ksian aku...adik tu xjd naik bus,dia xsmp ati nk tggl kan aku...adik tu suh aku duk kt kerusi dia n dia nk duk kt tgga,tp pkcik ko pilot xkasi...dia marah2 aku..wawawa...lagi sakan drama air mata aku :P..huhuuhu..
last2 ko pilot tu xsmp ati kot tgk aku n drama aku...dia suh aku tanye drive bus...alhmdllah,drive bus sgt baik hati,dia kasi aku naik....tp dia marah2 gak aku...dia buat aku cam pesalah yg kene soal siasat nga polis...yg lawaknye dia suh aku duk kt tgga...da siap dia marah2 aku n perli2 aku...dia pun ckp "hah duk kt kerusi tu"..kelakar plak aku dgr..aku gelak la..hahhaha..kerusi tuk ko pilat...time ati aku da lega..alhmdllah...dia da cll driver bus aku....bus aku tggu aku kt tol bentong...hohohoho...
sngguh fobia bg aku....cz sepnjg aku duk kl 6thn,ni kes 1 aku terlepas bus...huhuhu...wawawawa pas ni aku xmo lewat lg!!!!!!!!
;(
tp sekurang2nye aku ade pengalaman....
time aku nk terima dugaan ni,puas aku kuatkn semangat sndri,aku pujuk ati aku..aku ckp ALLAH nk uji aku n nk kasi aku kuat...ALLAH nk bg aku pengalaman baru...cz time ni aku seorg diri n perlu kuatkan semangat sndri..org len xmampu tuk kuatkan semangat aku...
waaahhh...cam berjuang plak :p..tp itulah hakikat kehidupan....alhamdullah...aku mampu hadapinye wpun ada drama air mata :p ikhikhikhik..

so,jgn lupe yea kwn2ku,ambil iktibar dr kisah ku ini, :P jgn melewat2kan waktu yea :p

Thursday, September 2, 2010

02092010

hmmmm...
lg 2hari nk balik kg...
esk last keje seblum daku bercuti pjg...huureyyyy :)
hikhikhik...suke2!!!

alhmdllah dpt blik kg awl n berpuase kt kg :)
tp...blik bekeje pun awl jgk...sobsobsob...
raya ke4 da strt keje..
wawawawa :(

thn ni merupakan raya ke2 aku menyediakan duit raya..
hihihihi...time bagi duit raya kt kanak2 tu yg best...
semua berebut2 nk salam cz nk duit raya..hahhaha...
seronok jer tgk kanak2 tu...
rindu plak time aku kecik2 dulu :P
time kumpul duit raya,siap tanding lg nga abg2 ku sapa yg pling byk..
hahhahahaha...lawak2..hikhikhik...
itu semua kenangan di zaman kanak2 yg xmungkin aku lupakan :)

mesti seronok kwn2 aku yg dah ada anak kan...
mesti meriah mereka beraya..nga bj sedondonnya...
hahahhaha...

Wednesday, September 1, 2010

01092010

fuhhh..lame x update blog...ntah la..
xde mood tuk meluahkan idea2 yg terkandung dlm otak ni :)
idea ade tp....hahahha

sedar xsedar da 22 ramadhan da...
lagu raya da strt berkumandang dlm radio2 n supermarket2...
lg menambah semangat utk balik kg..hihihihi :)

hmmm..smlm g shopping kt alamanda...
pehhh...ramai gile org smlm...
parking pun full..
hohoohoho...biase la smlm public holiday katekan...
shopping tuk my daddy n my mom :)
tp tershopping jgk tuk dri sndri :P
hikhikhik...
xdapet den nk nolong...
so melayang2 la duit den smlm bgaikan air...hahhaha
xpe...duit bo cari... :) insyaALLAH...
hmmm..ms cr2 bj tuk my daddy tu,
tgk bj ala2 org mude jer teringt kt pkck kambing ku..
sobsobsob...tetiba teringt kt dia..nk belikan tp dia xmo...
huhuhu..xpe la nnti dia dtg pas ry la aku belikan tuk dia :P
hahahhaha..zalim gile aku...

sabtu ni da nk balik kg...
lallalalala...
tp kene bereskan semua keje ku di offce..
xmo susahkan partnerku..
cz keje dia pun suda manyak maa...
same2 nk raye so same2 bereskan semua keje sblm cuti =)
huureyyyyy...balik kg...ooo balik kg...
xsabo nk balik n berpuase kt kg nga mak n ayh..
hikhikhik..nk g bazar ramadhan kt kg...
tp...xde geng la...geng aku semua da kwen..hohoohoho...
=( xpe2...idup mesti diteruskan :)
hikhikhik...

Friday, August 20, 2010

salam Jumaat :)

Ya Allah...
permudahkan segala urusanku hari ini...
kuatkan imanku,tabahkan hatiku...
semoga aku dpt tempohi semuanya dgn baik...
aminnn ;)


huh...berdopdapdopdap ati den :p
huhuhuhu....
8.30pm-11.45pm

Thursday, August 19, 2010

19082010

apo la aku ni...
xde motivasi dri,ilang kawalan,n sgt2 sensitif skg...
apo keno la nga aku ni...
penat la bila berkeadaan separa waras ni...
siang waras,bila mlm kurang waras :p n mula bertindak luar kwlan...
n akibatnye jd la cm smlm...
isk2...dyana2...xmatang lg rupenye kamu ni :P
huuhuhuhuu...

ke mana ilang motivasi dri,kawalan dri,kesaboran diri n keyakinan dri pun xtau...
tercicir kot time aku racing motor g keje n balik keje :P
kahkahkahkah...
so skg perlu cr semua item2 tersebit yg suda tercicir...
perlu pungut n kumpul semula utk menormalkan dri aku yg kurang normal ni :p
isk2...


moral of story:kawalan dri itu penting..n be +ve person...
jgn terpengaruh nga kata2 org sekitar anda...
jgn mdesak :P ~ni tabiat aku..lalalla..suke desak pkck kmbng..huhuhuhu... ;(


2gng berapi same2 memuntahkan lava mlm td...
so,harni kedua2nya suram...
masa tu penting...take time utk tenangkan dri...
smoga esk semua da ok n permudahkan segalanya...aminnn
;)

Wednesday, August 18, 2010

18.08.2010

hari yg suram...
wakakkakaka :P
hr x suram,aku jer yg suram...hehhehe

xterluah la ape yg nk luah...
hahhahahha...

ntah la..akekekeke
ayt keling lg...apesal la nga aku skg ni asyk ayt keling jer...
huuhuhuhuhu...
lame2 jd keling aku :p
hahhahaha...

bulan poser ni wahai dyana...
kuatkan iman,
tenangkan hati,
bykkan bersabo...
huuhuhu....
jgn fikirkan -ve...
huhuhu...


****************************************************************************************

hahhahha...
en3 di ats dibuat pepg buta td-konon2 nk luahkan perasaan la...
hahhaha...pdhal jiwa kacau time tu...
n fkr ntah pape..xrasional lngsung smp kptsn dbuat tanpa memikirkan prsaan org tua :p
huhuhuhu..knape jd cmtu???cz terlalu ikut hati..
hohooho..

so terjawab la pepatah "ikut hati mati,ikut rasa binasa"
aduhhh...thanks alot2 utk my bff cz td membangkitkan semangatku yg suram di pg2 hari :P
hahahha..suram kerna dri sndri yg xbrape btul :p kihkihkih

insyALLAH akn ku bulatkan tekat ini :p
cam nkg berjuang je kan...poyo je lebih aku ni
huahuahua...
ya ALLAH..
permudahkan segala urusan aku nnti...
permudahkan pjlnanku jua...aminn...
Thanks alot ALLAH...
Alhamdulillah.... =)

Tuesday, August 17, 2010

ramadhan ke 7

fuhhhh!!!

sabooooooo....
teruji plak kesabaran aku arini ngan perangai manusia...
smp nk rest td pun paksa mataku ini spya pejam n lupakan pd manusia itu...

lallalallla~~~
dugaan bln poser...
bykkan bersabo...
hehehhehe...


p/s:hmmmm..pening..nkg or x....huhuhu..nk g cz.....windu...
wakakkakaka...

Monday, August 16, 2010

=) ramadhan ke 6

salam Ramadhan :)
kejap je da puase ke 6 kan...
xsabo nk blik kg nnti...
rindu mknan kg halamanku :)
hikhikhikhik...

kali ni tahun ke6 aku berposer di perantauan...
smlm bergayut nga ex-roomate aku ms blajo dlu...
mengimbas kembali kenangan berposer di 4th dlu...
makan sahur n bgun sahur...hahhahaha
bergayut smp xingt dunia..xpasal2 aku lewat berterawih smlm =P
hahahha...
tp..mmg rindu sesgt saat2 dlu...
saat2 baru bergelar student...
baru nk kenal erti hidup di tempat org...
hahhaha...
itulah namanya kehidupan....
miss so much all the moment at Universiti Malaya....
kenangan men kayak...wakakkaka...
nga sape????lalallala...ija+beha+aku+????
tp syg xde gmbo....
hahhahahahha...
rindu ang semua....ija n beha....

Thursday, August 12, 2010

......

susah utk mentafsir apa yg dirasa skg...
huuhuhu..
hmmmmm...
what ever la...
malas nk fikir...
lantak la..

nk syg wpun xberbls ke
nk setia wpun sia2 ke
nk apa pun...

da penat aku nk layan org cmtu...

p/s:dyana...relax...puase2...lalallalalalala~~~
xsabo nk balik kg..
balik kg....oooo balik kg...
=)


p/s: today pkcik kmbgku strt bukak psr mininya...
smoga dipermudahkan segalanya n dimurahkan rezekinya...aminnn =)
teringin nk tgk...huuhuhu...

12ogos--besday my mom

appy besday utk my mom... ^^
smoga dipjgkan umr n dmurahkan rezeki slalu =)
smga ALLAH sntiasa merahmati hidupmu wahai ibu...
kerna terlalu byk jasa n pengorbananmu lakukan utk kami sekeluarga....
syg kamu sesgt....
tanpa ibuku,siapa lah aku...
semoga cepat2 dpt menantu =p
akeekkekekeke....

muahhhhhxxx!!!!!

Wednesday, August 11, 2010

-selamat menyambut Ramadhan-

selamat berpuase n bersahur utk semua umat Islam di seluruh negara =)
smga kdtgan Ramadhan kali ini memberi seribu rahmat n keberkatan buat kite smua...
aminnn...


selamat menjalani ibadah puasa :)

Monday, August 9, 2010

alhamdulillah @@

alhamdulillah...
berbyk syukur kpd Ilahi cz diberi peluang utk terus bernafas n melihat dunia ini...
smga hidup ini terus diberkati n diredhai NYA smp akhr hayat...aminnn...

thanks alot utk ibuku kerna melahirkan aku ke dunia ini sbg hambaNYA....
thanks alot utk sahabat2ku yg sudi n masih ingt tarikh arini =)

Thursday, August 5, 2010

alhamdullah... ^^

aku rase nk senyum sampai telinga jer arini :)
n aku bersyukur sgt2...alhamdllah...

kerna....

=)
aku sudah dpt tiket balik raye...
hikhikhik...
balik besut n balik kl..alhamdllah,xperlu risau lg...
thankss alot2 sahabatku yg sudi menolongku membelikannye...
hikhikhik...

Wednesday, August 4, 2010

04082010...





da bln Ogos...
cepat jer masa berlalu kan..
ramadhan pun bakal muncul...
hope kali kehadiran Ramadhan lebih bermakna buat kite semua...
smga dpt ditingkatkan amalan ibadat hendakNYA...
amin....

skg musim konvokesyen Univesiti Malaya..
tetiba rindu saat2 ini pd setahun lepas n 2thn lepas...
di mana saat2 itu sntiasa segar dlm ingatan aku..insyALLAH...



09.08.2008
hari bahagia mereka di hari lahirku =p
tp harini merupakan hari sedih aku...
sobsobsob ;(



12.08.2009
alhamdullah,akhrnya turn aku plak tuk senyum smp telinga
hikhikhik...

kenangan2 ini akan ku abadikan seumur hidupku...
insyALLAH....
aminnn..
permudahkan segala urusan kami....
amin...

Monday, August 2, 2010

FRUSTRATED

huhuhuhu...
plan yg dbuat kira2 2mggu lepas...
akhrnya... :(
huahuahuahua...
so plan jumaat ni automatik xjd...

hahahhaha...
chayuk2!!!
xmo cedey2!!!aku kene kuat!!!
yeah yeah yeah!!!
lallalalallala ^^


moral of story: kite hanye mrancang tp DIA yg menentukan semua ^^

Friday, July 30, 2010

aku suke... ^*

hari ni n smlm aku suke tgk gmbr kt desktop pc aku :P

knapa????

biar la rahsia..
ngeeeee~~~~

Tuesday, July 27, 2010

malas~~~

malas n xde mood tuk update..
hohohoho...

peristiwa last week;

ahad/25.07.2010:
tghari-dpt pggilan dr my uncle n cepat2 bsiap utk ke HKL..redah jer wpun xtau jln n xpernah naik train ke HKL...1st time dlu aku g HKL time aku student kira2 3thn lps...

ptg-lbh kurang kol6.30ptg,keadaan pilu di wad radioterapi tgkt 2...huhuhu..seriously suasana sgt sedih...ketabahan n ketekunan seorg suami yg sentiasa dekat n menjaga isterinya yg sedang sakit...kesetiaan adik beradik n famly yg sentiasa dtg menjaga n melawat x kira siang mlm, weekend or hari bekerja amat2 aku kagumi...n sedikit kesal cz aku duk kl tp ni br sempat dtg melawat..padahal ayh aku dh lama bising cz xg melawat..huhuhu..sory....xde transport tu aku susah nk ke sane...semoga roh arwah berada di antara org2 beriman...insyALLAH...
takziah buat keluarga arwah wakil dr keluarga aku kt besut...
merupakan saudara jauh aku n family...
Al-Fatihah.....

Saturday, July 24, 2010

pkck kambgku jatuh mtr lg....

citer smlm...

pkcik kmbngku jatuh mtr lg smlm....
kali ni jth kerna ngelakkan seorg kucing melintas jalan...tp, umur kucing tu tetap pendek...huahuahua..maka kucingpun meninggal dunia n pkck kmbngku pun fly without wing kira2 5m jgk la...huahuahuahua...apo la kamu ni...asyik fly wihtout wing jo...
tu kiro bernasib baik cz pakai selaur palapes dlu yg tebal....kalu x, xtau la apo jadi ee....
huhuhuhu....


citer harini...

mak ee ckp achu jatuh terpelangkup meniarap ats jln ee...
huahuahuahua...mak ee ckp lg achu ee rindu ee org kt kl ee...
huahuhuhuhu =P ...malu~~~~~
wawawawa..dush2!!!!

Thursday, July 22, 2010

Cinta itu Buta, Pekak dan Bisu




Cinta itu Buta, Pekak dan Bisu

www.iluvislam.com
dihantar oleh : chuck_muslim
editor : doraemong13



Hakim memerhatikan ladang kelapa sawit Syed Ariff yang saujana mata memandang. Berdiri di atas kawasan tanah yang agak tinggi, dia memutarkan pandangannya 360 darjah untuk melihat kawasan sekeliling. Masya Allah, Subhanallah, memang luas dan subur. Dia tahu, selama ini ladang Syed Ariff merupakan ladang yang termaju di daerah itu.

Tiada yang dapat menandinginya dan kekayaan Syed Ariff yang semakin hari semakin bertambah berkat ketulusan dan sikap pemurah Syed Ariff dengan semua insan tanpa mengenal pangkat dan kedudukan. Benarlah janji tuhan dalam firmanNya yang bermaksud,




'Sekiranya engkau bersyukur, maka kami akan menambahkan lagi rezekimu, namun sekiranya kamu kufur ketahuilah sesungguhnya azab Kami amat pedih'


5 tahun di luar negara membuatkan dia rindu dengan ladang luas ini. Kepulangannya kali ini adalah untuk selama-lamanya. Di sebelah kanan ladang ini, Syed Ariff telah memperuntukkan kawasan seluas beberapa ekar untuk dibuat kebun bunga dan Hakim belum pernah menjejakkan kaki ke situ. Dia berhajat untuk melawat kawasan itu juga.

Hakim menapak ke arah kebun bunga yang diwar-warkan oleh kebanyakan pekerja sebagai kebun tercantik yang pernah mereka lihat. Hakim perlu menilai sendiri semua itu. Dan anehnya, kata mereka, mereka tidak tahu siapa yang menjaga kebun itu sebaik dan secantik itu kerana penjaga kebun itu tidak pernah keluar di khalayak. Dan Hakim merasa bertambah aneh apabila tiada sesiapa dibenarkan berada berdekatan dengan kawasan kebun itu di waktu malam.

Hakim teruja untuk menyelidik sendiri hal itu. Benarkah begitu? Kenapa mesti bersembunyi?

Hakim semakin menghampiri kawasan itu, dan dia terserempak dengan seorang lelaki separuh umur yang sedang membawa cangkul di bahunya.

"Assalamualaikum syeikh," tegur lelaki tua itu dengan wajah yang berseri-seri.

Hakim terpegun melihat keceriaan di wajah itu seolah-olah dia tidak pernah bersusah.

"Waalaikumussalam. Pakcik siapa?" tanya Hakim ramah. Lelaki tua itu tersenyum, keikhlasan terpancar di segenap wajahnya.

"Saya pekerja di sini. Syeikh siapa?"

"Saya Syed Hakim, anak Syed Ariff," jawab Hakim, perlahan. Tidak mahu riak terselit dalam bicaranya.

"Oh, yang baru pulang dari luar negara tu?" ujar lelaki tua itu sendiri dan perlahan. Hakim cuma tersenyum. Tiada apa yang patut dibanggakan baginya.

"Alhamdulillah pakcik. Ada rezeki saya," ujar Hakim.

"Betul, rezeki manusia ada di mana-mana, terpulang bagaimana kita mencarinya," ulas pakcik itu.

"Siapa nama pakcik?"

"Saya Habibullah. Panggil Pak Habib saja," jawabnya beserta senyuman di wajahnya.

Hakim mengangguk sendiri. Dia ini 'Kekasih Allah'. Dia menyimpulkan.

"Pak Habib baru di sini?"

"Ya, saya bekerja di kawasan ini, di sekeliling kebun ini."

"Oh begitu. Boleh saya tanya? Siapa yang menjaga kebun ini? Dengarnya dia tidak keluar dikhalayak. Kebun ni juga ditutup di waktu malam. Pak Habib tau mengenai hal ini?" tanya Hakim.

Pak Habib diam, seakan-akan memikirkan sesuatu dalam. Dia merenung dalam mata Hakim sehingga membuatkan Hakim tertanya-tanya salahkah bicaranya sebentar tadi? Adakah dia telah mengguris hati Pak Habib tanpa disedari?

"Penjaga kebun ini tidak keluar bertemu orang kerana dia buta, pekak, dan bisu," jawab Pak Habib, lambat-lambat namun mendalam.

Hakim terdiam mendengarnya. Dia merenung wajah tua itu, mencari-cari sesuatu yang akan memberitahunya bahawa dia sedang dipermainkan namun wajah itu tetap serius, tenang dan ceria seperti tadi.

"Betul pakcik? Mana pakcik tahu?" tanyanya lagi, meminta kepastian.

"Syed Hakim, Pak Habib ada kerja. Minta diri dulu. Assalamualaikum."

Belum sempat Hakim memberi keizinan, Pak Habib telah berlalu meninggalkan Hakim termangu-mangu. Buta, pekak dan bisu? Biar betul? Pak Habib ni tipu ke apa? Hakim terus-menerus memikirkan kembali kata Pak Habib yang tadi. Masih tidak dapat menerima rasional perkara itu. Lama dia di situ, sebelum dia meneruskan langkahnya ke arah tujuannya sebentar tadi. Dia perlu tahu setakat manakah kebenaran kata-kata Pak Habib.

Semakin dia menghampiri, Hakim sudah dapat menghidu bau haruman bunga yang menyegarkan dan menusuk ke hidung. Wanginya tidak terkata. Kebun itu dibina di dalam sebuah ruang yang berbumbungkan dan berdindingkan jaring hitam. Ada pintu yang berupa celahan tanpa jaring yang dikhaskan supaya pengunjung dapat keluar dan masuk dari satu jalan sahaja.

Hakim sudah berdiri di hadapan pintu kebun itu dan dia melangkah masuk. Hakim terpegun seketika. Subhanallah, dia memuji-muji di dalam hati. Kebun itu begitu indah, benar apa yang dikatakan pekerja di situ. Bunga pelbagai jenis ditanam di situ. Pelbagai rupa dan warna juga bau. Ada yang tergantung, yang di tanam di atas tanah dan juga disusun di para. Pengunjung perlu mengikuti laluan yang dibuat khas yang dibuat disekeliling kebun itu.

Hakim berjalan mengikut langkah kaki, tiada apa yang melekat di fikirannya kerana yang dia tahu tempat itu ibarat syurga sekiranya ia boleh dianggap begitu. Fikirannya lapang selapang-lapangnya. Air terjun buatan yang kecil dan unik juga dibuat di beberapa sudut. Ada juga tanaman hiasan lain yang menghiasi sudut-sudut seperti bonsai dan kaktus. Serangga bertebaran riang. Rama-rama berterbangan riang tiada gundah.

Apa yang dia tahu, kebun itu ibarat taman bunga yang sungguh indah yang wujud cuma dalam khayalan. Keindahannya tidak tergambar, dan ada ketenangan yang mengiringi setiap inci indah taman itu. Siapakah yang menjaga kebun ini? Mustahil dia buta, pekak dan bisu. Kebun ini tidak mungkin terjaga indah sekiranya benar penjaganya begitu.

Hakim melepaskan lelah di bangku kecil yang disediakan sambil menghayati deruan air yang menjadi muzik menghiburkan pengunjung taman. Hakim memejamkan matanya, cuba menghayati keindahan taman itu dengan segenap inci akalnya. Tenang dan damai. Itulah rasa yang meresap jauh ke sehingga ke lubuk hatinya. Selama ini, bukan dia tidak pernah mengunjungi taman-taman bunga terutamanya semasa dia di luar negara. Hampir semua taman bunga yang ada dia telah kunjungi namun taman ini sungguh berbeza.

Ada sesuatu yang mengiringi keindahan taman ini, sesuatu yang dia sendiri tidak pasti apakah itu. Dia mesti mencari penjaga kebun ini.

Mesti.

Hakim memasang tekad di hati, sambil memerhati seekor labah-labah kecil meniti atas sekuntum bunga mawar. Mawar indah.


"Abi, Hakim nak tanya sikit," Hakim memulakan sebaik mereka selesai solat isyak berjemaah malam itu.

Syed Ariff mengangkat muka, memandang ke wajah anak lelaki sulungnya. Anak yang menjadi penguat semangatnya sejak kematian isteri 10 tahun yang lalu. Anak yang menjadi kebanggaannya.

"Apa dia?" lembut dan tenang suara itu berbicara.

Hakim menunduk. Berat mahu memulakan. Akankah dia mendapat jawapan kepada persoalannya?

"Abi, Hakim dah melawat kebun bunga abi," Hakim memulakan.

Dia menelan liur. "Ya? Apa pendapat Hakim?"

"Taman itu taman yang paling cantik dan tenang yang Hakim pernah kunjungi. Hakim tertanya-tanya apakah yang membuatkan kebun itu istimewa walhal luarannya sama seperti kebun yang lain," ujar Hakim, memberi pendapat.

Syed Ariff mengukir senyum nipis. Reaksi itu sudah dijangkakan. "Jadi? Apa yang Hakim nak tau?"

"Err, Hakim ada bersembang dengan Pak Habib dan Hakim tanyakan pada dia, siapa penjaga kebun tu."

"Apa jawab Pak Habib?"

"Katanya, orangnya buta, pekak, dan bisu. Betul abi? Dan sebab tu dia tak pernah keluar di khalayak."

Syed Ariff tersenyum lagi. "Betul, dia buta, pekak dan bisu," Syed Ariff mengiyakan.

Hakim tergamam. "Tapi macam mana dia boleh jaga kebun itu seindah dan sebaik itu kalau betul dia buta, pekak dan bisu?" ujarnya lagi, meluahkan rasa hairan yang berbuku di dada.

Syed Ariff mengukir senyum nipis lalu meletakkan tangan kanannya di bahu Hakim. Hakim tersentak sedikit kerana seakan ada sesuatu yang mengalir dari tangan ayahanda tersayang. Rasa kasih seorang ayah.

"Hakim, dalam dunia ni, ada sesetengah benda Hakim perlu cari sendiri jawapannya. Dan bila Hakim dah dapat jawapannya, mungkin Hakim tak pernah jangka yang Hakim akan memperoleh kebaikan dari situ. Siapa tahu, dunia ini dan ciptaanNya, penuh rahsia. Abi serahkan pada Hakim untuk mencari jawapan kepada semua ni. Bila Hakim dah tahu, beritahu abi."

"Tapi abi..."

"Ingat Hakim. Setiap persoalan pasti ada jawapannya dan jawapan itu lebih indah jika kita mengetahuinya dari usaha kita sendiri," Syed Ariff bingkas lalu melipat sejadahnya. Hakim masih di situ, memikirkan erti kata-kata ayahnya.

Hakim berdiri di beranda rumahnya yang tersergam indah dan mengambil sebahagian kecil tanah di ladang luas itu. Dia memandang ke langit, di fikirannya pertanyaan itu masih belum terjawab. Siapa dia? Siapa dia yang menjaga kebun itu sebaik itu?

Hakim membuang pandang ke kejauhan. Bagaimana caranya untuk dia mendapatkan jawapan kepada semua itu? Ilham Allah tercetus di minda secara tiba-tiba. Hakim teringat yang kebun itu menjadi kawasan terlarang di waktu malam. Mungkinkah dia keluar di waktu malam? Dan untuk mengelakkan pertembungannya dengan orang lain, para pengunjung dilarang ke situ pada waktu malam. Mungkinkah? Hakim tahu dia perlu ke situ untuk mencari jawapannya.

Dia mencapai kunci motor dan dia melangkah keluar dari rumahnya. Syed Ariff yang sedang membaca akhbar tersenyum sendiri melihat Hakim yang tergesa-gesa keluar. Syed Ariff mencapai telefon lalu didailnya nombor seseorang. Sebentar kemudian, terdengar bicaranya.

"Habib, Hakim dah keluar. Perhatikan dia," ringkas tapi penuh makna.

Hakim menyusuri lorong di ladangnya sehingga dia menghampiri tepi jalan yang akan membawanya ke kebun itu. Dia memberhentikan motornya lalu ditongkatkan. Langkah kaki diatur pantas namun berhati-hati bagi mengelakkan kakinya tersadung apa-apa di atas tanah. Dari kejauhan, kebun itu yang disimbahi cahaya dari lampu di luar dan dalam kelihatan bercahaya. Dan ketenangan itu meresap kembali.

Hakim semakin menghampiri. Dan tiba-tiba langkah kakinya terhenti apabila dia cuma beberapa langkah sahaja lagi dari pintu. Telinganya menangkap alunan sesuatu dan jantungnya berdegup kencang. Hakim terkedu. Alunan itu sungguh indah dan lagunya begitu meresap ke dalam jiwa. Bukan alunan lagu terbaru dari radio-radio, tetapi alunan ayat suci Al-Quran yang begitu indah dan menusuk sekali. Suara yang mengalunkannya juga kedengaran begitu tenang dan mendamaikan.

Seperti tiada gundah dan hidup ini begitu indah. Siapakah dia?

Hakim mengatur langkah perlahan, dia mahu bersemuka dengan empunya suara itu, dan dia tidak mahu mengejutkannya. Hakim melangkah masuk ke taman itu sambil matanya cuba mencari arah datangnya suara itu. Dia menapak perlahan sehingga matanya tertangkap kelibat seseorang yang berdiri di sebalik bunga-bunga Anggerik dan Orkid yang tergantung dalam jarak 5 meter darinya.

Matanya cuma dapat melihat separuh sahaja susuk itu kerana ianya terlindung dek pokok-pokok hiasan. Seorang perempuan seperti yang dia jangkakan. Alunan itu masih kedengaran dari arahnya. Memang dia yang mengalunkannya. Kali ini alunan itu lebih jelas. Alunan surah an-Nisa'.

Hakim mengunci bibir, menghayati bacaan itu. Mengamati susuk itu yang berkelubung dari atas sampai ke bawah. Kelihatannya dia sedang menyiram bunga dengan paip. Hakim tidak berani mendekat lagi. dia memeluk tubuhnya. Dan tiba-tiba, gadis itu berpusing menghadap ke arah Hakim. Hakim tergamam melihat seraut wajah itu yang bertutup sehingga cuma menampakkan matanya. Mata yang memancar cahayanya, menyilaukan ketenangan.

Gadis itu tidak menyedari kehadirannya. Masih leka menyiram bunga-bunga dan tumbuhan di situ. Suara itu masih kedengaran biar bibir yang mengalunkan tidak kelihatan. Hakim terkedu. Siapa dia?

"Hakim!" Hakim tersentak mendengar suara itu.

Gadis itu yang turut mendengar suara itu mengangkat matanya. Jelas dia terkejut dengan melihat Hakim. Alunan itu terhenti. Hakim memandang ke sebelah kanannya sebelum mengalihkan pandang ke arah itu kembali namun dia sudah tiada. Ke mana dia?

"Hakim, kamu buat apa di sini?" tanya Pak Habib.

Hakim termangu-mangu. Mencari-cari kelibat itu namun sudah tidak kelihatan. Dia tahu dia tidak bermimpi.

"Kamu cari siapa?" tanya Pak Habib lagi setelah soalan pertamanya terbiar sepi.

"Perempuan tu. Pak Habib kenal dia?" tanya Hakim. Matanya masih melilau ke segenap sudut yang kelihatan di mata kasarnya namun dia sudah menghilang.

"Perempuan mana?" Hakim terkedu. "Pak Habib, perempuan yang siram pokok tadi kat sana tu. Dia pakai purdah. Dia baca surah an-Nisa'. Takkan Pak Habib tak dengar tadi?" tanya Hakim tidak percaya.

Pak Habib memandang ke arah yang ditunjukkannya. "Tak pun, biar betul kamu ni. Kamu salah dengar kot," tingkah Pak Habib.

Hakim mengetap bibir, tidak puas hati. Tak mungkin. Memang dia ada.

"Dah lewat ni, pergi balik," arah Pak Habib.

Hakim diam, tidak tahu apa yang perlu dibalas. Masih keliru. Namun diaturkan juga langkah keluar dari taman itu dengan diikuti Pak Habib yang setia di belakangnya.

"Pak Habib, takkan Pak Habib tak Nampak dan dengar dia tadi?" tanya Hakim lagi, tidak puas hati.

Pak Habib mengerut-ngerutkan dahinya. "Apa yang kamu merepek ni? Dah lewat ni, pergi balik," arah Pak Habib lagi sambil menggesa Hakim ke arah dari mana dia datang tadi.

Hakim menggaru kepala yang tidak gatal. Dia pulang juga bersama tekad baru. Malam esok aku akan datang lagi.

Keesokan harinya, Hakim keluar lagi pada waktu yang sama dengan harapan dia dapat melihat kembali dan sekiranya berpeluang, dapat berbicara dengan gadis itu. Namun Hakim hampa apabila setelah lebih sejam dia menanti, suara itu tiada lagi kedengaran. Hakim tetap setia menanti sehingga lima malam berturut-turut. Hakim tahu dia sudah jatuh cinta. Di fikirannya terbayang-bayang sepasang mata itu. Di manakah kau? Adakah benar kau bidadari dan aku hanya mampu melihat kau di dalam bayangan sahaja?

Malam keenam, Hakim sudah mengalah. Dia pasti kini gadis itu hanya bayangannya biar akal warasnya menidakkan. Jika dia ada ke mana dia? Syed Ariff yang memerhatikan gelagat Hakim selama 5 malam itu menghampiri Hakim yang sedang mengelamun di atas sofa.

"Hakim, abi tengok Hakim resah saja sekarang. Ada masalah dengan pekerja?" Syed Ariff melabuhkan punggung di sisi Hakim.

Hakim melepaskan keluhan berat. "Abi, Hakim pun tak tau nak cakap macam mana."

"Cakaplah, insyaAllah, abi akan cuba fahamkan."

Hakim berdehem kecil. Bimbang dengan penerimaan ayahnya. "Hakim, ternampak seorang perempuan di taman bunga tu 6 malam yang lalu," ujar Hakim, memulakan bicara yang teragak-agak.

"Perempuan? Di taman bunga kita?"

"Ya abi. Tapi, sekejap saja. Dia siram pokok kita, sambil mengalunkan surah An-Nisa'. Kalau abi tengok dan dengar suara dia, Hakim percaya abi pun akan terkedu. Alunan dia sangat indah dan tenang, menusuk ke dalam jiwa. Seumur hidup Hakim, Hakim tak pernah dengar alunan seindah tu yang tidak ditujukan kepada pendengaran manusia. Maksud Hakim, alunan dia kedengaran ikhlas dan penuh penghayatan. Dan lagi satu abi, dia tutup seluruh badan dia kecuali mata dia," ujar Hakim bersungguh-sungguh.

"Ok, jadi, apa yang Hakim runsingkan sekarang ni?"

Hakim diam lalu menunduk. "Hakim dah tak jumpa dia dah."

"Kenapa Hakim cari dia?" tanya Syed Ariff lagi, cuba mencungkil rahsia hati anak bujangnya.

"Hakim rasa Hakim dah jatuh hati pada dia abi," luah Hakim terus tanpa segan silu. Syed Ariff mengangguk-angguk.

"Tapi, Hakim dah tak jumpa dia. Hakim pasti memang dia wujud?" tanya Syed Ariff lagi. Hakim menggelengkan kepala.

"Entahlah abi."

Syed Ariff tersenyum lagi. Dia menepuk lembut bahu Hakim. "Hakim, kadang-kadang, mata kita nampak benda yang kita nak lihat, telinga kita dengar apa yang kita nak dengar dan mulut kita berbicara apa yang kita mahu bicarakan tanpa memikirkan natijahnya. Hakikat cinta itu sebenarnya cinta itu buta, pekak dan bisu. Cinta itu buta kerana kita tidak akan pernah tahu siapa dia yang akan memperoleh cinta kita. Cinta itu pekak kerana cinta yang suci tidak mendengar bicara manusia yang rapu. Cinta itu bisu kerana cinta itu tidak akan pernah terluah oleh kata-kata yang sia-sia. Hanya orang yang bercinta merasakannya dan hanya orang yang benar bercinta dan ikhlas bercinta akan merasakannya. Ayat-ayat cinta yang selalu terluah di bibir manusia hakikatnya kebanyakannya adalah bertunjangkan nafsu semata kerana cinta sebenar adalah buta, pekak dan bisu. Pada abi, cinta sebegitu memang sukar ditemui. Hakim, jangan biarkan perkara sebegitu merunsingkan pemikiran Hakim. Dunia ini masih banyak tawarannya."

"Maksud abi?"

"Abi mahu meminang anak perempuan Pak Habib untuk Hakim. Syafiyya namanya. Hakim setuju?" ujar Syed Ariff terus tanpa berlengah.

Hakim menunduk. Mungkin itu yang terbaik dari hidup dalam bayangan. "Hakim ikut sahaja abi. Baik pada abi, baiklah pada Hakim," ujarnya tulus. Syed Ariff mengangguk-angguk.

"Kalau begitu, abi tidak mahu berlengah lagi. Dalam 3 bulan lagi, Hakim akan dinikahkan dengan Syafiyya. Hakim mahu berjumpa dia sebelum bernikah?" Hakim tersenyum. Menggeleng.

"Hakim percaya pada abi."

"Tapi dia buta, pekak dan bisu. Betul Hakim mahu?" Hakim terdiam.

Cinta itu buta, pekak dan bisu. Mungkin Syafiyya itulah cintanya. Jodohkan di tangan Tuhan?

"Hakim terima dia bukan kerana fizikalnya tapi kerana dia Syafiyya. InsyaAllah, jika semuanya kerana Allah, Hakim tidak akan menyesal. Hakim terima dia bagaimanapun keadaannya abi. Abi uruskanlah," ujar Hakim tenang. Syed Ariff mengangguk.

Hakim mengukir senyum nipis. Harapannya Cuma perkahwinan itu kelak dirahmati dan diberkati.



Hakim berdebar kuat. Sekarang, dia akan masuk ke dalam bilik pengantin perempuan untuk upacara pembatalan air sembahyang. Pertama kali dia akan menatap wajah gadis yang sudah sah menjadi isterinya sebentar tadi, Syafiyya. Langkah kaki diatur tertib masuk ke dalam bilik yang terhias indah.

Syafiyya menanti di sisi katil, berkelubung dengan selendang emas nipis, menyukarkan pandangan Hakim. Dia mendekati, gementar jemarinya mahu membuka selendang itu.

"Assalamualaikum," ucap Hakim biar dia tahu salamnya tidak mungkin didengar dan berjawab.

Selendang yang menutupi wajah itu diangkat dan mata bertentangan. Hakim terkedu.

Gadis di taman bunga!

"Waalaikumussalam," tutur seulas bibir itu perlahan namun menusuk. Hakim tergamam. Dia tidak buta, pekak atau bisu! Hakim memandang abi di sebelah, yang tersenyum dan mengangguk.

******** "Hakim, Syafiyya bisu kerana dia tidak pernah bertutur dengan orang lelaki lain selain Pak Habib. Dia pekak kerana dia tidak pernah mendengar kata-kata yang tidak elok. Dan dia buta kerana dia tidak pernah melihat yang tak elok di atas muka bumi ini," terang Pak Habib.

Hakim terdiam, jemarinya menggenggam erat jemari Syafiyya di sisi. Pandangan mata bertaut.

"Kami memang mahu menjodohkan kamu berdua namun tak sangka Hakim terlebih dahulu bertemu Syafiyya malam itu. Kerana itulah Pak Habib dan abi mengambil keputusan untuk tidak membenarkan lagi Syafiyya bekerja dan tarikh perkahwinan pun dipercepatkan," sambung Syed Ariff pula.

"Jadi dialah penjaga kebun yang buta, pekak dan bisu itu?" ujar Hakim sambil tertawa kecil. Genggaman jari mereka bertambah erat. Syed Ariff dan Pak Habib cuma tersenyum.

Hakim memandang wajah kedua-dua ayahnya. "Abi, ayah Habib, Hakim memang orang yang paling bertuah dan bersyukur kerana dikurniakan isteri dan cinta yang buta, pekak dan bisu. Doakan kami, supaya hubungan ini sentiasa dalam rahmatNya," ujar Hakim penuh pengharapan, sambil merenung Syafiyya yang tersenyum manis di sisi.

Dalam diam dia memanjat syukur kerana ikhlasnya menghadiahkannya seorang isteri yang sempurna iman dan luaran. Alhamdulillah...


**sHaRinG iS CaRiNG **


♥Family Holidays♥

Daisypath Vacation tickers